Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Een kleine tuin verdient ook aandacht

Tien tips voor het maken van een tuinontwerp voor een kleine tuin.

1 Meten is weten
En goed tuinontwerp begint met een goede ondergrond. Meet dus alle te behouden onderdelen goed in. Meet de ramen en deuren in, de kavelgrenzen eventuele berging etc.. Ook eventuele hoogteverschillen goed inmeten, dit in verband met afvoer water en/of trappen in de tuin.

2 Welke functie dient de tuin te vervullen?
Denk hierbij aan het gebruik zoals kindvriendelijk en wat versta je daaronder?
Lekker in de tuin werken of liever relaxen? Zijn er huisdieren die gebruik maken van de tuin? Misschien wel eten en oogsten uit eigen tuin? Groentes, eetbare bloemen, fruit e.d. Moestuintje voor de kinderen?

3 Moodboard
Maak een moodboard van welke sfeer en stijl u aanspreekt. Laat zien welke bestrating uw voorkeur heeft, welke beplantingsvoorkeuren en -kleuren. Wel of geen geurende beplanting, wel of geen vlinders, vogels en bijen?

4 Welke tuinmeubelen?
Komt er alleen een eettafel in of een loungeset of beide?
Hoeveel mensen dienen daar gebruik van te kunnen maken?

5 Zicht op planten of meubelen?
Waar wil je zicht op hebben? Op je tuinmeubelen of op planten? Veel mensen kijken constant tegen hun tuinmeubelen aan. Zet deze uit het zicht vanuit de woning.

6 Schaduw of zon?
Waar zit je het liefste in? De zon of schaduw? Hou er rekening mee dat buiten eten in de zon niet aan te bevelen is. Een lekkere frisse salade is zo weg als die 10 minuten in de zon staat. Op welke tijdstippen en dagen wordt de tuin het meeste gebruikt?

7 Onderhoudstijd
Kijk hoeveel tijd en zin je hebt om je tuin te onderhouden. Een bloemrijke tuin en toch weinig werk eraan? Dat kan met de juiste beplanting en voorbereiding. Denk onder andere om de planten in lavasubstraat te planten, prairieva.
Voordelen hiervan zijn:

  • Weinig of geen onkruidgroei.
  • Minder uitdrogen van grond, dus minder water geven.
  • Weinig of geen last van slakken.
  • Bodem blijft warmer en vaste planten lopen eerder uit in voorjaar.

8 De hoogte in
Een kleine tuin is wel heel hoog. Dus maak gebruik van die ruimte. Maak een pergola waar je klimplanten overheen kan laten groeien of tuinboontjes, of bramen of groenblijvende clematis of witte regen, kortom vele mogelijkheden.

9 Beplanting
Een tuin is pas een tuin met de nodige beplanting. Een kleine tuin heeft niet veel ruimte om er veel planten in te zetten. Dus is het belangrijk dat je met die paar planten de sfeer en stijl van het tuinontwerp ondersteunt. Denk hierbij ook een groenblijvende beplanting, aan een kleine meerstammige boom voor vogels zoals het krentenboompje, mooi bloemen in voorjaar, bessen voor vogels in najaar en schitterende herfstkleuren. Of een groenblijvende boom zoals de aarbeien boom.

Een goed beplantingsplan is zelfs belangrijker dan de materiaalkeuze om het tuinontwerp te realiseren. Ik bedoel dat het niet allemaal keramische tegels hoeven te zijn van 100 euro per vierkant meter. Op betontegels van 30 euro per vierkante meter kan je ook goed zitten en lopen. Investeer liever in beplanting dan in dure bouwmaterialen. Deze zijn op termijn ook nog eens makkelijke te vervangen dan beplanting.

TiP: laat altijd een professioneel beplantingsplan maken. Want een verkeerde plant op de verkeerde plaats ziet u pas na 1-2 of 3 jaar. Dan nog een keer dezelfde of een andere plant proberen. Mislukt weer na 2-3 jaar. Ondertussen dus jaren verder en niet het gewenste resultaat. Zonde van de tijd en de irritaties.

10 Budget
En last but not least. In het ontwerp dien je direct rekening te houden met budget. Ronde vormen zijn duurder om te realiseren. Verhoogde borders kosten meer geld dan borders op maaiveld niveau. Goede materialen zijn kostbaar maar goedkope materialen die je over 5-10 jaar moet vervangen word je ook niet vrolijk van en zijn uiteindelijk dus duurder. Stel een reëel budget. Voor de een is dat 5000 euro en voor de ander is dat 25.000 euro.

Maar keramische tegels, buitenverlichting, nieuwe erfafscheiding, overkapping met buitenkeuken voor 5000 euro gaat niet lukken. Ook niet als u het zelf gaat realiseren. Hou rekening met een gemiddelde verhouding arbeid en materialen 50/50. Hoe betere kwaliteit materialen hoe minder arbeid in verhouding. Want het leggen van een keramische tegel kost net zoveel tijd als het leggen van een betontegel. Alleen de opbouw van de ondergrond is anders. Maar daar dien je je goed in te verdiepen en te laten adviseren.

TiP: de kosten van een goed tuinontwerp zijn een fractie van de aanleg van een nieuwe tuin en betalen zich altijd terug bij de realisatie en in de tijd. Want tuinontwerpen doe je ook met de factor tijd. Hoe ziet de beplanting er over 3-4 of 10 jaar uit?

Deze blog is ook verschenen op de site Kleine tuinen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt