Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Alexander

Even mezelf voorstellen. Ik ben ing. Alexander Bijl, tuin- en landschapsontwerper, eigenaar, contactpersoon en eindverantwoordelijke binnen De Tuinregisseurs. Op mijn 15e heb ik zelfstandig mijn eerste (voor)tuin ontworpen en aangelegd en sindsdien heb ik een passie voor tuinen, planten en klanten.

Na de middelbare tuinbouwscholen te Breda en Utrecht heb ik verschillende studies gedaan op gebied van landinrichting en natuurbeheer, openluchtrecreatievoorzieningen en weg- en waterbouw. In 1980 ben ik begonnen als zelfstandig tuinontwerper/hovenier. In 1986 ben ik daarnaast een ingenieursbureau gestart.

Deze bedrijven zijn werkzaam geweest voor particuliere opdrachtgevers, bedrijven, instellingen, gemeenten, provincie, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, ministerie van defensie, werkvoorzieningsschappen, architecten en projectontwikkelaars. Ik ben werkzaam geweest in heel Nederland en soms daarbuiten zoals in Oost-Duitsland, Wit-Rusland en China.

Verkoop bedrijven & studie

In 2002 ben ik gestopt met het ingenieursbureau en in 2010 heb ik mijn hoveniersbedrijf verkocht. Daarna ben ik weer gaan studeren aan onder andere Hogeschool Larenstein, te Velp.
Daar ben ik in 2014 ben afgestudeerd als landschapsontwerper. Nu richt ik mij meer op de creatieve component van mijn vak.

Tijdens de studie op Hogeschool Larenstein heb ik ook heb ik studies gevolgd aan de Rijks Universiteit Groningen richting Historische Buitenplaatsen en Landgoederen en de Universiteit Van Amsterdam richting omgevingspsychologie. Na deze hogeschool heb ik nog een jaar voor mijn master gestudeerd aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam richting landschapsarchitectuur.

In 2016-2017 heb ik op Windesheim Hogeschool te Zwolle, een studie gedaan betreffende coaching. Dit omdat ik verschillende eigenaren/directeuren van (hoveniers)bedrijven coach op het gebied van persoonlijke effectiviteit en optimalisatie van bedrijfsprocessen. Mijn coachende kwaliteiten komen mij ook goed van pas bij de gesprekken met mijn opdrachtgevers om de achterliggende beweegredenen te achterhalen bij de eisen en wensen voor het nieuwe plan. Het onderzoeken van de vraag achter de vraag en het de opdrachtgevers te helpen bewuste keuzes te maken.

Bij- en nascholing

Tussendoor volg ik de nodige (bijscholings) cursussen en excursies via o.a. de NVTL (Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten) en NDV (Nederlandse Dendrologische Vereniging) om mijn kennis niet alleen op peil te houden maar ook om die uit te breiden. Want ik vind dat ik het mooiste en meest uitdagende vak ter wereld heb. Mijn laatste cursus was een kunstenaarscursus  van Storing AUB te Zwolle.

Overleg en samenwerking met verschillende disciplines dagen mij uit en houden mij alert.

Hoe >40 jaar met passie werken?

Bij iedere opgave stel ik mij ten doel niet alleen de opdrachtgever te verrassen maar zeker ook mezelf. Nimmer 13 in een dozijn oplossingen bedenken maar altijd vernieuwen, anders etc.

Wat ook helpend is dat ik gezegend ben met een onderzoekende geest. Ik onderzoek graag, wil weten, begrijpen en toepassen. Zo ben ik nooit uitgeleerd en kan ik mijn werk met passie blijven doen en ten dienste stellen aan mijn opdrachtgevers.

  Bel voor advies: 06 - 53 250 362

  Alexander bellen   

  Blijven kijken

  In mijn vak als tuin- en landschapsontwerper is goed kijken een kunst. Dit blijf ik o.a. trainen door het bezoeken van kwekerijen, tuinen in binnen- en buitenland en hortussen. Ook het kijken naar (stedelijke)landschappen, bijzondere plekken, zoals parken, pleinen, straten en meer.

  En natuurlijk kijken naar collega's die geweldige plannen maken en creatieve oplossingen bedenken. Ik kan altijd leren van collega's dat is een van de leuke aspecten van mijn mooie vak.

  Daarnaast is het vakinhoudelijk en analystisch kijken essentieel voor een goede uitoefening van mijn vak als tuin- en landschapsontwerper.

  Vanuit het grote geheel oog voor het detail. 

  van schetsplan
  tot exclusief beplantingsplan

  Altijd bij u in de buurt