Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Een boom voor iedere tuin

 

Als tuin- en landschapsontwerper ben ik vaak in gesprek met mensen die een nieuwe tuin krijgen of de bestaande tuin willen veranderen. Een van de vaste gespreksonderdelen is de boom in de tuin, ja of nee? Veel mensen willen geen boom in de tuin want; die wordt zo groot, geeft zoveel blad en rommel, zitten vogels in en die poepen en dat valt in mijn tuin, de wortels drukken de bestrating op enz.. enz... allemaal argumenten om geen boom te willen in de tuin.

Tja, de nadelen kennen de meeste mensen wel maar ik wil hier een pleidooi houden voor een boom in iedere tuin, waarom?

  • een boom zorgt voor verkoeling in de tuin bij warme dagen door verdaming en schaduw;
  • een boom zorgt voor meer biodiversiteit;
  • een boom kan zorgen voor voedsel voor vogels, vlinders, bijen e.d.;
  • een boom geeft een visueel plafond in een tuin;
  • een boom kan privacy geven;
  • een boom zorgt voor intimiteit en gevoel van geborgenheid;
  • een boom kan prachtige herfstkleuren geven;
  • een boom zorgt met zijn gevallen blad voor bemesting van de bodem en onkruidonderdrukking;
  • een boom kan prachtige bloesem hebben, denk aan appel, peer, pruim e.d.;
  • een boom draagt bij aan een gezond bodemleven;
  • in een grote boom kan je een boomhut bouwen;
  • er zijn kleine bomen voor kleine tuinen en grote bomen voor grote tuinen.

Maar wat is nu een boom? Wat is het verschil tussen een struik en een boom. Sommige mensen vinden een boompje wel leuk het midden van de tuin in een rondje of vierkantje........ Men bedoeld dan vaak een ding op stam (met katjes of bloesem) van 1-2 mtr. hoog. Maar dat is geen boom.

Volgens wikikids is een boom een plant met een houten stam, met daarboven een minstens vier meter hoge kroon. De boom zit vast in de grond door middel van wortels. Daar zou ik aan toe willen voegen dat je onder een boom door dient te kunnen lopen en zien. Dat houdt in een vrije doorloop hoogte van ca. 2 mtr. en die kroon van 4 mtr. dat geeft voor een kleine boom een minimale hoogte van 6 mtr.

Onderstaande foto laat een krentenboom zien. Deze heeft een vrije doorloop van ca. 2 mtr. en een kroontje van 2, max. 3 mtr. Dus er zijn uitzonderingen op het hier boven gestelde. Zo zijn er bomen de niet breder worden dan 2 mtr. en zo zijn er bomen die wel 20 meter breed worden.

Een bijzondere eend in de bijt is de Japanse esdoorn. Die zijn er van 1-2 mtr. hoog tot 6-8 mtr. hoog. Om begripsverwarring te voorkomen........geef duidelijk aan wat u bedoeld met een boom of boompje in de tuin.

Onderstaande krentenboom is prachtig bronskleurig bij uitlopen blad, witte bloesem, mooi groen blad in de zomer. Bessen voor vogels in het najaar en een schitterende herfstkleur. Volop te vinden op de Veluwe hier in Nederland. Er zijn krentenbomen die heel smal blijven, krentenbomen die heel klein blijven, krentenbomen voor droge en krentenbomen voor vochtige grond.

 

Iedere boom heeft zijn eigen habitus (uiterlijke verschijningsvorm) die een heel eigen karakter aan een tuin kan geven. Een appelboom zal een heel andere sfeer geven aan een tuin dan een krentenboom.

Sommige bomen hebben zo'n onderscheidende habitus dat ze van honderden meters afstand zijn te herkennen, denk maar eens aan een italiaanse populier.
 
Maar terug naar uw tuin en een boom. Wat mag je doen qua boom in een tuin opdat de rijdende rechter niet hoeft langs te komen om een bomengeschil met uw buren te beslechten.
 
Wettelijke bepalingen
  • Een boom dient minimaal 2 meter van de erfgrens te staan, tenzij dit de openbare weg/ruimte is.
  • Overhangende takken die over de grond van de buren hangen mogen de buren wegsnoeien.
  • In sommige gemeenten geldt een verordening die bepaalt dat de afstand tussen een boom of struik en de grens van de buren korter mag zijn. Informeer daarom altijd eerst bij uw gemeente of dit zo is. Ook kunnen lokale gewoontes bepalen dat de afstand korter mag zijn. Bijvoorbeeld een windvang rondom fruitbomen of bomen die onderdeel zijn van een beschermd dorps- of stadsgezicht.
  • Als de boom of struik er al twintig jaar staat, dan kunt u niet meer vorderen dat deze wordt verwijderd. Dit heet verjaring. Na het verstrijken van deze termijn moet u de aanwezigheid van deze boom of struik dulden. Dit geldt uitsluitend voor bestaande bomen. Wordt een boom vervangen, dan gaat de verjaringstermijn opnieuw lopen.
 Maar voordat u een boom plant of zo wie zo met uw tuin aan de gang gaat..........overleg e.e.a. met uw buren, want beter een goede buur dan een verre vriend nietwaar?
  
 

Waar aan te denken bij het toepassen van de juiste boom voor uw tuin

  • De boom dient de sfeer en architectuur van de tuin te ondersteunen. 
  • Zorg een goed plantgat voor de boom, spit de grond 1x1x1 meter.
  • Zorg voor voeding in het plantgat, maar niet teveel want organische stof vraagt om zuurstof om te verteren en wortels hebben ook zuurstof nodig.
  • Zorg na aanplant voor op tijd water geven.

 Waar aan te denken bij bestaande bomen in uw tuin?

Bedenk dat u eigenaar bent van de bomen die op uw grond staan. Afvallende takken op auto's, mensen of anderszins geven vaak schade en u bent daar als bomeneigenaar voor aansprakelijk, tenzij......... tenzij u kunt aantonen dat u alles heeft gedaan voor goed onderhoud. Dan is het overmacht. Dit aantonen dient te geschieden door een erkende boomspecialist die een VTA (Visual Tree Assessment). Hierbij worden biologische en mechanische symptomen beoordeeld. Indien er gebreken geconstateerd worden waarvan de veiligheidsrisico’s visueel niet volledig vastgesteld kunnen worden, dan is er nader stabiliteitsonderzoek nodig. Een beheeradvies per boom maakt onderdeel uit van de inspectie.

 

 

Advies welke boom in uw tuin?

Als u advies wilt welke boom het beste past in uw specifieke situatie, dan maken we graag een afspraak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt