Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Opdracht VT wonen

 

 

Stadstuin van 50 m2 met eetbare bloemen, groente en een regenwaterschutting

 
Alexander: ‘Als tuin- en landschapsontwerper word ik geïnspireerd door de opdrachtgever en de plek. Daarbij ga ik altijd uit van het principe ‘vorm volgt functie’. Dat betekent dat het ontwerp goed moet werken voor de bewoner(s), hoe dat eruitziet komt daaruit voort. Deze duurzame stadstuin moest een combinatie worden van een eetbare tuin, pluktuin en moestuin. Het liefst met een kas. Dan kun je ervoor kiezen om functies te stapelen. Zo kan een pluktuin eetbare bloemen bevatten en kun je de border verrassend maken met groenten zoals snijbiet, peen, aubergine en sla. En waarom als erfafscheiding niet kiezen voor een regenwaterschutting? Hierin wordt regenwater opgevangen, dat je kunt aftappen om de planten water te geven.’

Levende stadstuin

‘Omdat de tuin niet groot is, is het slim om de hoogte in te gaan. Denk aan pergola’s waar je bijvoorbeeld een druif overheen laat groeien. Boontjes, framboos, taybes of doornloze braam kunnen tegen wanden aan groeien, al dan niet in combinatie met clematis of leiroos.

Ik heb voor een compacte muurkas gekozen. Daarnaast komen er drie verhoogde planten­bakken om tuinkruiden in te kweken. Water­opvang en -afvoer vergen ook de nodige aandacht. Ik heb daarom gekozen voor water­passerende gebakken klinkers of Citta Klimata-tegels. Je kunt ook hergebruikte steenschotten als tegels inzetten. Levende tuinen ontwerpen is mijn passie.

Daarom heb ik elementen toegevoegd als een waterschaal voor vogels, een insectenhotel en vlinderlokkende beplanting. Nog een tip voor iedereen die graag een levende tuin heeft: houd de erfafscheiding 15 centimeter boven de grond, zodat egels van de ene naar de andere tuin kunnen lopen.

 

 

Stadstuin met eetbare bloemen, groente en een regenwaterschutting


Alexander: ‘Als tuin- en landschapsontwerper word ik geïnspireerd door de opdrachtgever en de plek. Daarbij ga ik altijd uit van het principe ‘vorm volgt functie’. Dat betekent dat het ontwerp goed moet werken voor de bewoner(s), hoe dat eruitziet komt daaruit voort. Deze duurzame stadstuin moest een combinatie worden van een eetbare tuin, pluktuin en moestuin. Het liefst met een kas. Dan kun je ervoor kiezen om functies te stapelen. Zo kan een pluktuin eetbare bloemen bevatten en kun je de border verrassend maken met groenten zoals snijbiet, peen, aubergine en sla. En waarom als erfafscheiding niet kiezen voor een regenwaterschutting? Hierin wordt regenwater opgevangen, dat je kunt aftappen om de planten water te geven.’

 

 

Meer lezen in VT wonen?

Meer lezen over de beplantingskeuze en wat kost nu zo'n tuin? Klik hier en kom op de de site van VT wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt