Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Prairiebeplanting?

 

Er is  een nieuwe beplantingstechniek en assortiment voor vaste planten. Dit gaat onder de naam prairiebeplanting. Bent u wel eens op en prairie bent geweest? Dat ziet dat er wel anders uit........

Wat in Nederland onder de naam van prairiebeplanting wordt verhandeld en bedoeld is een geschikt assortiment vaste planten dat in een speciaal lavasubstraat kan worden geplant.

Lava beplanting

Ik zou het liever lavabeplanting willen noemen. Dat doet mijn inziens meer recht aan de uiterlijke verschijningsvorm en wat het nu feitelijk is. Er zijn de nodige voordelen om vaste planten, bollen, heesters, bomen en meer in een laag lava te zetten.

Opbouw prairiebeplanting

De grond wordt 8-9 cm. diep uitgegraven. De bodem wordt bemest en daarna met een lavasubstraat gevuld. In het type substraat zit 'm feitelijk de crux. Dit moet schoon zijn, een bepaalde korrelgrootte hebben, en een bepaalde organische samenstelling want er is lava en lava, ja ja. Heesters, bomen en andere grote beplanting kan voor het opbrengen van de lava worden geplant.

Daarna wordt een laag van 8-9 cm. lava opgebracht. In dit lavasubstraat worden de vaste planten geplant. Dit dient wel te geschieden met een speciale plantschop. Dit om te voorkomen dat er aarde in het lavasubstraat komt. De vaste planten kunnen in groepen worden geplant of in verschillende herhalende combinaties of op een 'wave' manier waarbij de vaste planten door elkaar worden geplant als enkeling of met kleine groepjes, afhankelijk van soort vaste plant/

Voordelen prairiebeplanting

Het is een onderhoudsarm beplantingssysteem waarbij een natuurlijk evenwicht gaat ontstaan tussen planten. Het is een stabiel systeem dat weinig tot geen onkruid toelaat, omdat de planten diep wortelend zijn. Door het afdekken van de bodem met substraat krijgt het onkruid minder kans van kiemen en lopen de planten eerder uit dan in een traditionele border. Een bijkomend voordeel is, dat de planten dankzij hun diepe wortelgestel en de goede vochthuishouding van het sbustraat geen last hebben van droge zomers.

 • Veel minder onderhoud om bodem onkruidvrij te houden.
 • Een natuurlijk uitzicht, elk seizoen weer anders.
 • Veel belevingswaarde voor weinig onderhoud.
 • Trekt bijen, vlinders en andere insecten aan.
 • Geen bestrijdingsmiddelen nodig.
 • Geen (of minder) beregening nodig door het afdekken van de grond met lava. Omdat de grond minder uitdroogt.
 • Geen slakken die over lava kunnen en willen kruipen.

Nadelen priairiebeplanting

Waar er voordelen zijn, daar zijn ook nadelen.

 • Het is duurder in aanschaf.
 • Het kost meer tijd om te verwerken en is daardoor duurder om de (vaste) planten te verwerken.
 • Het toe te passen assortiment is beperkt.
 • Geen assortiment voor in schaduwsituaties.
 • Het vergt een nauwkeurige werkwijze.

Wilt u ook meer kleur en diversiteit in uw tuin en minder onderhoud bel 06 - 53 250 362 of mail me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt