Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Penetratieverharding

 

Laatst bezochten we enkele tuinen welke we 15-25 jaar geleden hadden ontworpen en gerealiseerd. Daar is toentertijd penetratieverharding toegepast. De verharding lag er nog prima bij. Maar wat is dat nu weer? Penetratieverharding?

Penetratieverharding wordt opgebouwd op een verdichte ondergrond. Op deze verdichte ondegrond wordt een gebroken puinlaag 0-20 aangebracht. Deze laag wordt verdicht door walsen. Na het egaliseren van deze fijn gebroken puinlaag wordt er een bitumenlaag aangebracht. Deze bitumenlaag dient ervoor om de fijne splitlaag te fixeren of vast te leggen. Daarna kan er nogmaals een bitumenlaag worden aangebracht. Daarna nogmaals deze bitumenlaag afgestrooien met een fijne splitlaag.

Voordelen penetratieverharding

Het grote voordeel van een dergelijke verharding is dat deze naadloos is en er geen onkruidgroei op zal plaatsvinden. Wat wel kan voorkomen is dat er enige mosvorming op schaduwrijke plekken groeit, vooral die plekken welke niet worden bereden of betreden.

 • Naadloos en vlak (vooral prettig bij verzorgingstehuizen).
 • Geen onkruidgroei.
 • Flexibel bij verzakkingen.
 • Snel en goedkope realisering.
 • Makkelijk in onderhoud,
 • Ook geschikt voor auto's.
 • Gaat lang mee, > 30 jaar zonder problemen.
 • Split- en afstrooilaag zijn in verschillende kleuren en grote verkrijgbaar.

Nadelen penetratieverharding

 • is niet milieuvriendelijk in verband met toepassing bitumen.
 • toepassing van bitumen zorgt voor 'chemisch' afval bij verwijderen.
 • Alleen bij wat grotere oppervlakten voordelig en toepasbaar.
 • Bij warm weer >30 graden is de bitumen wat flexibel en dan niet draaien met autobanden.
 • Verdraagt geen vrachtverkeer.
 • Intensief draaien op de plek met autobanden geeft slijtplekken.

Deze tuin werd in de jaren 90 van de vorige eeuw gerealiseerd. Nu zouden we eerder andere verhardingssoorten adviseren welke meer milieuvriendelijk zijn. Hierbij denken wij aan padvast, perzikpitten, schelpen, Gravier d'Or en vele andere materialen.

Ontwerp verhardingen en toezicht realisatie

Naast het vormgeven en ontwerpen van tuinen en buitenruimte zorgen wij ook voor de uitwerking van het tuinontwerp. De Tuinregisseurs ontwerpt verschillende soorten van sierbestratingspatronen en verhardingen. Voor totaal oplossingen bij vormgeving en realisatie van tuinen en buitenruimten en regie bij de realisatie staan wij u graag te woord.

Graag tot ziens,

ing. Alexander Bijl
tuin- en landschapsontwerper

 

Wilt u meer weten? Bel 06 - 53 250 362 of mail me.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt