Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Nymans

historie

Sinds de jaren 1890 zijn er generaties Messels bij Nymans. Vanaf het begin als een eenvoudig Regency-huis heeft Nymans verschillende transformaties ondergaan om het huis, de ruïne en de tuin te worden die je vandaag ziet.

Het regentenhuis
Voordat de familie Messel hier woonde, was Nymans een eenvoudig huis in Regency-stijl, waarschijnlijk gebouwd rond 1839 door een man genaamd George Harrington.

De familie Messel arriveert
Ludwig Messel was de eerste Messel die op Nymans woonde en als Duitse emigrant die een succesvolle beursvennootschap had opgezet, was de aankoop van een landgoed voor hem de ideale manier om te integreren in de Engelse samenleving.

Met zijn vrouw Annie kocht hij in 1890 het 600 hectare grote landgoed Nymans, waar hij zijn liefde voor tuinieren kon cultiveren en deze kon delen met familie en vrienden.

De verbouwing begint
Ludwig liet een groter Germaans ogend huis bouwen, met onder meer een serre, een biljartkamer en een toren. Ontwerpen werden gemaakt door zijn broer Alfred Messel, die al een beroemde architect was in Duitsland, en het werk werd uitgevoerd door lokale bouwers.

Hij bleef het huis gedurende een aantal jaren verbouwen en tegen de tijd dat Ludwig in 1915 stierf, was het huis weer veranderd, hoewel de hoofdstructuur hetzelfde bleef.

Ludwigs visie op de tuin
Ludwig Messel was niet alleen een plantenman, hij was ook een ontwerper die zijn beplantingsschema's zorgvuldig overwoog. Hij werkte nauw samen met zijn vertrouwde hoofdtuinier James Comber.

Ze vormden een perfecte samenwerking, met Ludwig als inspiratie en Comber als tuinbouwexpertise. Ludwig was gepassioneerd door planten en besteedde graag grote hoeveelheden geld aan zijn tuin, waarbij hij samen met Comber nieuwe cultivars kweekte.

Samen creëerden ze wat nu The Nymans Collection wordt genoemd, planten die zijn gekweekt en verbonden met Nymans.

Een zomerhuis
De familie Messel woonde voornamelijk in Nymans in de lente- en zomermaanden en keerde in de winter terug naar hun huis in Londen, dus de tuin was geplant om in deze maanden de meeste belangstelling te trekken.

De beroemde zomerborders zijn geplant in de Edwardiaanse periode om een ​​maximale kleurimpact te geven, en ze zijn nog steeds even flamboyant als toen.

Arboretum wordt aangeplant
Het planten in het arboretum begon in de jaren 1890 en je kunt nog steeds enkele van deze bomen zien. Muriel plantte de voorjaarsborders tussen 1904 en 1915 en ontwikkelde ze verder door haar kleindochter Anne, gravin van Rosse.

Wisteria's bij Nymans
Wisteria's hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nymans. Na de Japanse tentoonstelling in Londen in 1903 werd het in de mode om enkele van de tentoongestelde elementen in huizen en tuinen te introduceren.

Nymans was geen uitzondering, en Ludwig installeerde de stenen lantaarns die hij op de tentoonstelling had gezien en bouwde een pergola naast het croquetgazon.

Wisteria sinensis en Wisteria floribunda 'Multijuga' werden geplant zodat ze over de top van de structuur konden klimmen, en sommige van de originele planten kunnen nog steeds in Nymans staan, hoewel de records verloren zijn gegaan bij de brand in 1947. De blauweregen leed ook onder de storm uit 1987, toen de originele pergola gesloopt moest worden.

locatie

bezocht

Nymans, Handcross, Haywards Heath RH17 6EB, Verenigd Koninkrijk

Zomer 2023

Altijd bij u in de buurt