Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

 

Help een nieuwe tuin


Een nieuwe tuin, en nu? U heeft besloten te gaan verhuizen of een nieuwe woning te laten bouwen. Dan zijn er veel onderdelen die uw aandacht vragen. Bij een nieuwbouwwoning van deurklink tot dakpannen en bij een bestaande woning de buren, schilderen, opknappen, vloerbedekking en meer. De tuin komt vaak als laatste aan de beurt……..

Maar een tuin is ook onroerend goed en maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van uw nieuwe woning. Wanneer is het nu verstandig om aan de tuin te gaan denken en daar actie in te gaan ondernemen? In de inleiding maak ik al een onderscheid tussen een bestaande woning en een nieuwbouw woning. We beginnen met de bestaande woning. 

Nieuwe tuin bij bestaande woning

Hier wordt u altijd geconfronteerd met de tuinwensen van degene van wie u de woning gaat kopen. Soms sluiten die precies aan wat u van uw tuin verwacht of heeft u de woning juist gekocht omdat de tuin u zo aansprak. Maar vaak sluiten uw tuinwensen niet zo aan bij de nieuwe tuin. 

Wanneer nu De Tuinregisseurs inschakelen?

Da hangt dus helemaal af van wat u wilt. Moeten er een paar planten verplaatst worden of een stukje bestrating aangepast. Dan kunt u beter een hovenier in uw buurt bellen. Moet de tuin grondig worden aangepakt? Een nieuwe lay-out, andere sfeer, meer tuinbeleving, kleuren en geuren, eten uit eigen tuin of eten in de tuin……… Tja dan is het goed om ons eens te bellen.  

Voor de aankoop nieuwe bestaande woning?

Als het een complete renovatie gaat worden, dan kunt u dit het beste doen voor de koop. Want laten we wel wezen een verbouwing van de nieuwe woning is een hele investering, maar een tuin renoveren ook. Als u dit wilt meefinancieren is het wel zo prettig om vooraf een indicatie te krijgen van de renovatiekosten. Daarnaast kan een verbouwing (uitbouw) ook invloed hebben op uw nieuwe tuin. 

Snel van uw nieuwe tuin genieten?

Daarnaast is het afhankelijk wanneer u uw nieuwe woning gaat betrekken en of u dan ook snel van uw nieuwe tuin wilt gaan genieten. Als dit het geval is dan is het zeker verstandig om voor of snel na de aankoop een afspraak met ons te maken.

Waarom zult u misschien denken? Nou het ontwerpproces van weken en soms maanden in beslag nemen, dat is een. Dan gaan we offertes aanvragen en ook dit kan weken en soms maanden in beslag nemen. En daarna moet het werk, de tuinaanleg, worden ingepland door de stratenmaker, elektricien, metselaar, hovenier e.d. Kortom dat lukt veelal niet in 2-3 maanden. 

Na de aankoop van uw woning?

Natuurlijk kunt u altijd na de aankoop een afspraak maken. U kunt er ook voor kiezen eerst eens een jaartje van uw nieuwe woning en tuin te gaan genieten. Voor wat betreft de tuin kunt u dan zelf ervaren waar, voor u, de beste plekjes zijn in de nieuwe tuin. Misschien zit u graag in de schaduw, of liever in de zon. Hoe zit het met privacy? Hoe zit het met de buren en de erfafscheiding?

Ervaar het, maak notities gedurende het jaar en neem dan contact met ons op. In dat jaar kunt u zich ook oriënteren welke tuinsfeer u het meeste aanspreekt. U kunt in dat jaar een moodboard maken en rustig oriënteren. Bespreek dan wanneer u ongeveer uw nieuwe tuin wilt laten realiseren. Neem dan minimaal 6 maanden voor die tijd contact met ons op. 

Nieuwe tuin bij nieuw te bouwen woning

Het laten bouwen van een nieuwe woning is een heel proces. Als u samen gaat werken met een architect helemaal. Zoals al eerder geschreven er dienen keuzes te worden gemaakt van deurklink tot dakpannen. Het begint al met de positionering van de woning op uw kavel. Soms is daar enige speelruimte en soms ook niet.  

Positionering op de kavel

De Tuinregisseurs kan en wil daar graag ook graag over meedenken. Door de woning net anders te plaatsen kunnen de functies welke in de tuin moeten komen beter tot hun recht komen. Ook het uitzicht vanuit de woning naar uw nieuwe tuin is belangrijk. 

Lay-out nieuwe woning

Ook waar de deuren en ramen komen. Op de begane grond komen deze altijd uit op uw tuin. Denk na hoe de deuren open draaien. Als het tuinpad van of naar de woning gaat is het fijn dat de draairichting van een deur optimaal is.

Ook de positionering van de ramen, wel of niet tot de grond, goed of slecht zicht op uw tuin, daar denken we graag in mee. 

Samen met de architect zorgen we er voor dat uw nieuwe woning en nieuwe tuin een eenheid vormen in architectuur en beleving. 

Technische zaken voor uw nieuwe tuin

Denk hierbij aan aansluitingen elektra voor uw nieuwe tuin. Dat kan zijn een laadpaal tot sfeerverlichting. Soms moet daarvoor een extra groep in de meterkast worden aangebracht.

Denk ook aan een buitenkraan, of een technische ruimte voor een zwembad of zwemvijver, een warmtepomp en nog veel meer. 

Oplevering nieuwe woning en nieuwe tuin

Het is fijn als u uw nieuwe woning gaat betrekken dat de nieuwe tuin ook snel is gerealiseerd. Al was het alleen maar om het inlopen van vuil te beperken. 

Resumé

  1. Bestaande woning kopen, schakel ons in als de nieuwe tuin u niet bevalt voor de aankoop. Als u eerst uw nieuwe tuin wilt gaan beleven, maak gedurende een jaar notities.
  2. Bij een nieuwe woning hangt het af of u wel of niet met een architect gaat samenwerken. Als dit het geval is dan komt u tot het beste resultaat als u ons in bij de schetsfase betrekt. Als het een cataloguswoning is dan kunt u ons het beste benaderen als u de koopakte heeft getekend.  

Algemeen

  • Denk aan vergunningen, gemeentelijke of provinciale;
  • Denk aan een moodboard;
  • Laat u vooraf informeren voor het benodigde budget;
  • Het tijdplan van tuinontwerp tot tuinaanleg;
  • Zelf doen of laten doen?

Tuin- en landschapsarchitect, tuinontwerper of hovenier?

Een goede nieuwe tuin komt pas tot stand als er een goed tuinontwerp is gemaakt. Het maken van een goed tuinontwerp is een specialisme. Een goede tuinarchitect of tuinontwerper is een specialist in ruimtelijke vormgeving. Heeft gestudeerd en heeft kennis van bouwstijlen, architectuur, kan een heldere analyse maken en conceptueel of contextueel ontwerpen. Een hovenier is geschoold en ervaren in het maken en onderhouden van tuinen. Zo heeft ieder zijn vak en kwaliteiten. De Tuinregisseurs werkt voor verschillende hoveniersbedrijven in Nederland en heeft de hovenier nodig om het tuinontwerp te realiseren. Een goede samenwerking tussen ontwerper/bedenker is erg belangrijk om te komen tot het beste eindresultaat.

Afspraak?

Wilt u meer weten of een afspraak maken? U kunt mij iedere werkdag tussen 09:00 en 17:00 uur bellen mijn persoonlijke nummer is 06 - 53 250 362, ik sta u graag te woord. Als u mij mailt reageer ik binnen 2 werkdagen.

Graag tot horens en/of ziens,

Met vriendelijke groet

ing. Alexander Bijl
tuin- en landschapsontwerper

ing. Alexander Bijl
tuin- en landschapsontwerper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt