Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Kindvriendelijke tuin

 

Een kindvriendelijke tuin? Vele jonge gezinnen willen een huis met een tuin. De tuin is dan een belangrijk onderdeel van het woonplezier, waar ook de kinderen gebruik van kunnen maken. Van zandbak tot eigen moestuintje. Een goed tuinontwerp zorgt ervoor dat de tuin met het gezin kan meegroeien. Want de kinderen worden groter en ouder en de behoeften om gebruik te maken van de tuin veranderen door de jaren.

Hoe fijn is het als uw kinderen veilig in hun eigen tuin kunnen spelen. Een goed doordacht tuinontwerp is de eerste stap voor vele jaren tuinplezier van uw kindvriendelijke tuin. Bij deze noemen we enkele aandachtspunten waar rekening mee gehouden kan worden.
 

Tuinontwerp

Iedere goede tuin begint met een goed tuinontwerp. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Waar aan te denken bij het ontwerpen van een kindvriendelijke tuin? Dat begint met een logische locatie. De moestuin in de zon, de zandbak in de ochtendzon en middagschaduw etc.. etc..
 

Locatie

Het is wel zo prettig dat uw kinderen onder uw toeziend oog kunnen spelen. Dat houdt in dat u ook vanuit uw huis goed zicht moet hebben op de speelplek van de kinderen. Als u wilt dat onder het koken uw kind of kinderen lekker buiten kunnen spelen zorg er dan voor dat de speelplek goed zichtbaar is vanuit de keuken.
 

Veiligheid

Natuurlijk geen giftige beplanting toepassen. Denk ook aan de erfafscheiding naar de buren, de openbare ruimte en als uw tuin aan het water grenst een stevig en veilig hekwerk. Naast deze veiligheidsaspecten zijn er ook veiligheidsmaterialen zoals rubber tegels maar daarover straks meer.
 

Moestuintje

Wat is er leuke voor kleine kinderen dan om op te groeien met de natuur? Het zaaien van de worteltjes in het voorjaar, het wieden en later de verbazing als de wortels uit de grond worden geoogst. Schoonmaken en zo uit het vuistje of gekookt op het bord. Ook het opkweken van sla, boontjes, bietjes e.d. op een vierkante meter tuin kan een kind inspireren. Zorg er dus wel voor dat dit moestuintje goed in de zon ligt, bij voorkeur op het zuiden.
 

Zandbak

Er zijn vele mogelijkheden om een zandbak te maken of te plaatsen in uw tuin. Begin met de goede locatie, bij voorkeur in de ochtendzon. Dan is het zand snel droog en opgewarmt. Daarnaast in het zicht vanuit uw woning. Ook het kunnen afdekken van de zandbak is wel zo fijn tegen regen en huisdieren.

Ingraven of op terras zetten? Bij een ingegraven zandbak is het makkelijker om het zand, dat buiten de zandbak is gekomen, terug te vegen. Als de zandbak op het terras staat dan is het vegen en scheppen, dat kost meer tijd.

Er zijn vele soorten en kwaliteiten zand te verkrijgen, zorg voor het juiste zand.

Schommel, glijbaan, tuimelrek e.d.

Een schommel is snel en makkelijk geïntegreerd in een pergola. Neemt weinig ruimte in en altijd lekker om te kunnen schommelen, ook voor ouderen. Ook zijn er glijbanen te koop in vele soorten en maten. Denk ook aan een tuimelrek.

Tuinhuisje

Er zijn vele tuinhuisjes te koop speciaal voor kinderen. Al dan niet op kleur en van klein tot groot.

Boomhut

Als u de ruimte heeft is een boomhut een geweldige plek, zeker voor wat oudere jongetjes, om in te spelen.

Trampoline

In vrijwel iedere tuin waar kinderen gebruik van maken komt een trampoline. Deze zijn er in vele vormen en afmetingen. U kunt ze bovengronds plaatsen of ingraven. Onze voorkeur gaat naar ingraven zodat er minder zicht op is.

Van rubber tegels tot houtchips

Er zijn vele veilige ondergronden die gebruikt worden bij speeltoestellen. Denk aan rubber tegels. Deze zijn altijd zwart en zullen tijdens warme zomerdagen ook erg warm en heet worden. Soms wordt er ook houtschors toegepast als ondergrond, dit is niet echt veilig omdat houtschors of houtsnippers kunnen splinteren. Er is speciaal veilige houtchips voor kinderspeelplekken te koop. Deze splintert niet en is schoner en composteerd niet zo snel als houtschors.

Speel- of werktafel

Dit zijn tafels waar met zand en water op gespeeld kan worden. Welke kind wil dat nu niet zand en water? Alleen de ouders kunnen daar anders over denken.

Spelaanleidingen

In plaats van kant en klare speeltoestellen kunt u ook spelaanleidingen realiseren. Denk aan een heuveltje of een (ondiepe) kuil waar kinderen in kunnen spelen. Of een stuk rioolbuis waar je doorheen kan kruipen. Of een klimtouw waar je in kan klimmen. Een plek waar je met takken en stamme iets kan bouwen. Een boomstam als evenwichtsbalk die 20 cm. boven de grond zweeft. En zo zijn er nog tientallen mogelijkheden.

Dieren in de tuin

Hierbij doelen we niet op opgesloten dieren maar vrije dieren in de tuin zoals vogels en vlinders. Zorg voor voedsel en nestelgelegenheid zodat uw kinderen de eitjes kunnen bekijken, de vogels ouders af en aan zien vliegen voor hun kroost en wie weet het uit zien vliegen van de het vogelkroost. Zorg voor vlinderlokkende beplanting, toch leuk ene tuin vol vlinders? Een plek waar egels zich thuis voelen en in de schemer rond scharrelen in uw tuin.

Maar zoals eerder geschreven.........het begint met een goed tuinontwerp.

Hoe komt een goed tuinontwerp voor een kindvriendelijke tuin tot stand?

De basis voor een goede tuin is een goed tuinontwerp. Maar wat is de basis voor een goed tuinontwerp?

De basis voor een goed tuinontwerp is het gesprek.

Worden de juiste vragen gesteld. Wordt er gezocht naar de vraag/behoefte achter de vraag? Als de verkeerde vragen worden gesteld dan worden er de verkeerde antwoorden gegeven. Bij verkeerde antwoorden is de kans dat er een verkeerd tuinontwerp wordt gemaakt redelijk groot.

Alles begint met een gesprek, er moet ook een 'klik' zijn tussen u en diegene die uw tuin gaat ontwerpen en realiseren. Want een tuin zegt iets over u zelf, het is een expressiemiddel van u. De tuinarchitect of tuinontwerper moet u begrijpen en aanvoelen en dit ruimtelijk kunnen vertalen. Dat vereist kennis, kunde en ervaring, veel ervaring.

Afspraak?

Wilt u meer weten of een afspraak maken? U kunt me elke werkdag tussen 09:00 en 17:00 uur bellen mijn persoonlijke nummer is 06 - 53 250 362, ik sta u graag te woord. Als u mij mailt reageer ik binnen 2 werkdagen.

Graag tot horens en/of ziens,

ing. Alexander Bijl
tuin- en landschapsontwerper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt