Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Bloemrijke tuin?

 

Veel mensen denken dat een tuin met veel bloemen gelijk is aan een tuin met veel onderhoud. Dat klopt als er de verkeerde planten worden toegepast. Als er goed naar de bodem wordt gekeken, de groeikracht van de planten, de levensduur en de onderhoudsbehoefte dan is dat niet juist. Sterker nog een tuin met veel bloemen waarbij de juiste planten op de juiste plaats staan heeft minimaal onderhoud nodig.

Want laten we wel wezen beplanting maakt van een tuin pas een tuin. Hoe meer beplanting, des te meer tuinbeleving. Nu zijn er planten die best tijd en aandacht vergen. Dat is leuk voor de plantenliefhebber maar als je een drukke baan hebt of gewoon werken in de tuin niet leuk vind.......dan zijn daar ook planten voor. Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, net zoals een onderhoudsvrije woning of auto niet bestaat.

Plantenkeuze

Alsu van een bloemrijke tuin houdt en weinig tijd of zin heeft om tijd te besteden in uw tuin, dan zijn daar zeker wel planten voor. Het assortiment is wat beperkter maar met een keuze van honderden planten komt u er ook wel en keuze uit duizenden planten is niet altijd nodig.
 
Nu kan een bloemrijke tuin worden opgebouwd uit bodembedekkende planten maar dat wordt wel erg plat allemaal. Om veel bloemen in uw tuin te verkrijgen kies dan planten die lang bloeien zoals de Erysimum die het hele jaar door bloeit, als er geen vorst is. Of de Anemone 'Draming Swan' die bloeit van mei tot oktober. Of de Kalimeris welke van juni tot oktober bloeit en zo zijn er nog tientallen vaste planten met een lange bloei en die weinig onderhoud vergen.
 

Opbouw beplanting

Alleen maar bodembedekkers wordt er saai. Dus enige hoogte is gewenst. Dat kan bereikt worden met vaste planten, maar ook met heesters en bomen. Er zijn vele kleine bomen die prachtige bloemen geven. Denk ook aan klim- of leiplanten die zelfhechtend zijn of zichzelf omhoog slingeren zoals Clematis.

Beplantingsplan

Van een complete tuinaanleg zijn de kosten van nieuwe beplanting vaak de minste kostenpost terwijl ze een grote invloed hebben op de gewenste tuinsfeer. Aan de basis van een bloemrijke tuin ligt een goed doordacht beplantingsplan. In een goed beplantingsplan wordt uitgegaan van de aanwezige bodem. Je zet geen Rhododendrons op een kleigrond. Je zet ook geen vochtminnende planten op een zandgrond. Ook zet je geen schaduwplanten in de zon. Daarnaast is schaduw van een boom een heel andere schaduw dan van een huis. Naast deze basisgegevens is het goed om rekening te houden met de expansiedrift van planten. De ene plant zal sneller ruimte innemen dan een andere. Als er planten met een grote expansiedrift of groeikracht gezet worden naast planten met minder groeikracht, dan zullen deze laatsten snel overgroeid worden.
 
Een goed beplantingsplan maken is nog niet zo eenvoudig. Naast bodem, licht, vocht en groeikracht is de habitus (groeivorm) van de plant belangrijk. Dat is niet alleen het blad maar ook de bloem. Alleen maar aarvormige bloemen is saai. Wissel deze af met schermbloemige en andere bloemvormen. Zo krijg je een spannende bloemenborder.
 
Daarnaast zijn er weefplanten die een bloemenborder lekker kunnen vullen met hun bloemen. Deze planten maken weinig blad aan of het blad blijft laag en de bloemstengels steken er goed bovenuit.
 

Waarom investering in een goed beplantingsplan?

Het maken van een goed beplantingsplan vergt een investering. Hierbij dient u af te wegen of u dit zinvol acht of niet. Als er geen goed beplantingsplan wordt gemaakt is de kans dat het misgaat ongeveer 100%. Dan koopt u planten en na 2-3 jaar blijken ze het niet te doen. Dan in het 4e jaar toch maar een plan laten maken. Uitvoering in 5e jaar na eerste aankoop en dan duurt het nog 2-3 jaar voordat de beplanting goed groeit en gesetteld is. Dat is bij elkaar 7-8 jaar wachten op een succesvolle beplanting. en 7-8 jaar irritatie dat uw tuin niet voldoet aan uw eisen en wensen.

Wilt u ook een succesvol beplantingsplan? Bel dan, iedere werkdag tussen 09:00 17:00 uur 06 - 53 250 362 of stuur een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt