Afspraak in
uw tuin?
KLIK HIER

Mediterrane tuin

 

Als u wel eens in het Middenlandse Zeegebied bent geweest dan vallen de mediterrane tuinen daar op, niet alleen door hun materiaal en kleurgebruik maar ook door de beplanting. Denk maar aan de Bouganville met de felle bloemkleuren die het daar goed doet, of de Agaves, de lavendelvelden, de olijfbomen, Gaura's en meer. Ook in Nederland kunnen we een mediterrane tuinen ontwerpen en realiseren, alleen we kunnen niet zorgen voor de zon en de wat hogere temperaturen. Hoewel men zegt dat deze de laatste jaren ook toenemen.

En wat zijn de kenmerken van een mediterrane tuin? Wat zijn de beperkingen hier in Nederland? Om met dat eerste te beginnen noemen we enkele kenmerken van een mediterrane tuin:
 

Kleurgebruik mediterrane tuin

In het mediterrane gebied zal je weinig grijze en zwarte bestrating zien, welke kleur veel (teveel) in Nederland wordt toegepast. Het zijn de terra en beige kleuren welke vaak worden toegepast voor de bestrating. De muren of wanden kunnen ingetogen of juist uitbundige kleuren hebben zoals de diverse tinten blauw, rood en oranje.
 

Materiaalgebruik mediterrane tuin

In een mediterrane tuin wordt veel natuursteen toegepast zowel voor bestrating als voor muren en wanden. Dat natuursteen is daar van nature aanwezig en dus goedkoop in gebruik. Hier in Nederland is dat kostbaarder.
 

Vormgeving mediterrane tuin

Mediterrane tuinen zijn vaak organisch vormgegeven, met uitzondering van de renaissance- en baroktuinen uit de 14e, 16e eeuw en 17e-18e eeuw. Ook de aanwezigheid van water in de vorm van een vijver of bron is veelal wenselijk in een mediterrane tuin. Voorbeeld mediterrane tuin.
 

Beplanting voor de mediterrane tuin

De beplantingskeuze is essentieel om de gewenste sfeer te verkrijgen. Denk daarbij ook een de textuur van de toe te passen planten, de habitus, blad- en bloemkleuren. Overbekend zijn natuurlijk de lavendel en olijf bomen. Waar we in Nederland toch rekening mee moeten blijven houden is dat het hier goed kan vriezen in de winter. Dat is de laatste jaren weinig voorgekomen maar je zal maar mooie mediterrane beplanting hebben welke na 5-6 jaar geheel of deels dood vriest. Je moet er niet aan denken, toch? Niet alleen zonde van geld maar ook van de tijd, het duurt weer minimaal 6 jaar voordat u zover bent.
 
Gelukkig zijn er winterharde tuinplanten die een aardige mediterrane sfeer kunnen geven. Denk hierbij aan Yucca's, cypressen, Agaves, Artemissia, Asclepias, Calamintha, Caryopteris, Choisya, Cistus, Cynara, Fatsia, Vitex, Thymus, Verbascum, Gaura, Kniphofia, Tetrapanax, Santolina en nog vele anderen.

 

Tuimuren en wanden

Als tuin- en landschapsontwerper werk je met verschillende ontwerpmiddelen. Denk hierbij aan vlakken, wanden, punten en tijd. In een mediterrane tuin zijn vaak muurtjes aanwezig. Deze muurtjes kunnen van natuursteen zijn of het zijn vaak gestucte tuinmuren. Beiden zijn ook in ons land te realiseren, alleen hou rekening met vorst, vocht en schaduw. Op een witgestucte muur in de schaduw zal mosvorming optreden, vooral in de winterperiode. Dit is geen appetijtelijk gezicht. Daarnaast is stucwerk gevoelig voor vorst, zeker als het niet correct wordt aangebracht. Dit zal in de loop der tijd dan de nodige frustraties geven.

Afspraak?

U kunt me elke werkdag tussen 09:00 en 17:00 uur bellen mijn persoonlijke nummer is 06 - 53 250 362, ik sta u graag te woord. Als u mij mailt reageer ik binnen 2 werkdagen.

 

Graag tot horens en/of ziens,

ing. Alexander Bijl
tuin- en landschapsontwerper

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Altijd bij u in de buurt